خرمای پیارم (Piarom or Pyarom) نام یکی از انواع خرماهایی است که در شهرستان حاجی آباد استان هرمزگان کشت میشود.
رقم خرمای پیارم از نوع تجاری و درجه یک بوده که به دلیل کیفیت مناسب و بازارپسندی یک رقم خاص صادراتی محسوب میشود. این محصول تاکنون به خوبی توانسته توجه بازارهای جهانی را به خود جلب نماید.
پوست نازک خرمای پیـارم به رنگ قهوهای تیره و با توجه به اینکه گوشت و پوست آن کاملاً به یکدیگر چسبیدهاند، ظاهری زیبا و مطلوب دارد؛ و فرایند شستشوی آن نیز به صورت کامل صورت میگیرد و با توجه به اینکه عمده قند موجود در آن از نوع فروکتوز میباشد به راحتی و سرعت در سوختوساز بدن استفاده شده و کسانی که یک بار این خرما را مصرف کردهاند به خاطر طعم بسیار خوب و ظاهر مطلوب و سایر خواص غذایی آن معمولاً مصرفکننده دائمی خرمای پیارم میشوند.
خرمای پیارم سرشار از مواد قندی، پروتیینی و سایر مواد معدنی بوده و از ارزش غذایی بالایی برخوردار است و به دلیل تحمل زیاد نخل آن در برابر شوری، در سطح وسیعی از باغات حاجی آباد کشت شدهاست.
محل های پرورش خرما
روستاهای سرچاهان، تزرج، معدنوئیه، شهدادی، برآفتاب، دهستان پایین و بالا، نیزار، درآگاه، گهکم، گنج ،دشت سيدجوذر،جائین… در شهرستان حاجیآباد از نقاط عمدهٔ تولید خرمای پیارم هستند.
صحبت های یک کار شناس تغذیه درباره خرما، در مورد ارزش غذایی خرمای پیارم گفت: خرمای پیارم سرشار از مواد قندی، پروتئینی و سایر مواد معدنی بوده و از ارزش غذایی بالایی برخوردار است و با توجه به اینکه عمده قند موجود در آن از نوع فروکتوز است بهراحتی و سرعت در متابولیسم بدن استفادهشده و بهعنوان قند مجاز مصرفی توسط افراد مبتلابه دیابت بسیار مناسب است.
علی ترابی افزود: خرما از ارزش غذایی خوبی برخوردار است و باید آن را در هرم مواد غذایی میوه بهحساب آورد. با توجه به کوچکی هر عدد خرما، هر واحد آن شامل دو تا سه عدد خرما است که چنانچه بر اساس نیاز روزانه دو تا سه واحد میوه میخورید، میتوانید این تعداد را بهجای یکی از این واحدهای میوه استفاده کنید.
ترابی خاطرنشان کرد: به یاد داشته باشید که خرما به علت داشتن قند زیاد که بخش بیشتر آن قند ساده است در صورت مصرف زیاد و با افزایش انرژی مصرفی ممکن است، سبب چاقی نیز میتواند بشود.
وی بابیان اینکه در خرما، مقداری نیز فیبر غذایی موجود است افزود: فیبر موجود در خرما برای سلامت دستگاه گوارش و تغذیه بسیار مناسب است، علاوه بر آن خرما حاوی کاروتنوئیدها یا مواد رنگی است که پیش ساز ویتامین A و آنتیاکسیدان محسوب میشود و جلوی ضایعات و سرطانی شدن سلولها را میگیرد.
ترابی اضافه کرد: ویتامین C یکی دیگر از مواد مغذی خرماست که این ویتامین برای جلوگیری از بیماریهای خطرناک خونریزی دهنده یا همان اسکوربوت لازم است و باید بدن هر فرد در طول روز، ۶۰ میلیگرم ویتامین C دریافت کند که تقریباً در هر ۱۰۰ گرم خرما ۱۴ میلیگرم ویتامین C موجود است.
این کارشناس تغذیه افزود: پتاسیم در این میوه به میزان قابلتوجهی موجود است که برای جلوگیری از پرفشاری خون و برای کار صحیح عضلات و اعصاب ضروری است که به هم خوردن آن در بدن، بسیار خطرناک است. علاوه بر آن، خرما حاوی میزان قابلتوجهی منیزیم است که برای اعصاب و عضلات ضروری است.